Ai deja un expresial? Atunci: login in expresial
Inca n-ai un expresial? Atunci: fa-ti un expresial

inchide fereastra
Username
Parola
Am uitat parola | Inregistrare

Dă LIKE pentru Spunetiparerea.ro!
apasă butonul de LIKE de mai jossunt deja fan

-> -> -> Bucuria florilor

Bucuria florilor

postat la data 23.04.2010, ora 15:06
categorie: Eseu

Share | |


Să fi fost pe la sfârşitul lui octombrie? Să fi fost luna noiembrie? Era toamna lui 2009, dăduse un frig mare, mult peste aşteptările oamenilor obişnuiţi sau ale celor cunoscători de prognoze şi date statistice.

Ziarele bombăneau încă din vară împotriva celor de la Administraţia Parcurilor că au dat o grămadă de bani şi au înfrumuseţat spaţiile verzi cu multe, multe flori. Se vocifera că pe timp de criză se dau bani pe flori. Nici nu reţin dacă cineva a recunoscut cât de frumos arătau străzile.

Când a dat frigul, cei de la Administraţia parcurilor erau criticaţi urât de tot că au pus din nou flori înainte de venirea iernii.

Desigur, nimeni nu a comentat că gazonul, montat cu grijă bucată cu bucată, se strică sub zgârmăturile câinilor cu stăpâni. Maidanezi nu prea sunt în zona mea şi niciodată n-am văzut vreunul distrugând florile sau gazonul.

Iarna nu a fost prea lungă, nu a depăşit lunile atribuite de calendar dar a fost foarte friguroasă.

Cu uimire şi plăcut surprinşi cei din familie s-au bucurat la sfârşitul lui februarie de panseluţele galbene şi violete care flancau bulevardul pe partea numerelor pare. Da, puţin mototolite, de sub zăpada parţial topită, înfrigurate, au ieşit la soare panseluţele plantate în toamna friguroasă. Gingăşia lor nu a fost afectată de următoarea ninsoare, ultima, care a venit însoţită de un ger mare şi a dat peste cap traficul din Capitală. Mănunchiurile galbene şi violete (flacăra violetă :p) s-au blindat de jur împrejur cu o fundaţie de frunze verde crud pentru a fi în ton cu gazonul şi  au înfruntat zilele foarte reci care au urmat după Zilele Babei.

Ce grozavă este ingineria genetică! ne-am zis cei ai casei când am văzut ce bine au rezistat panseluţele toată iarna.

Prin Aprilie, Administraţia Parcurilor a pus flori proaspete pe toate bulevardele din zona mea. Este adevărat că sunt zone speciale unde florile, grupurile florale sunt puse din abundenţă iar pe măsură ce te depărtezi de zonele speciale este mai mult gazon fără flori. Bun şi gazonul, verdele e frumos deşi am luat trei înjurături de la moşul cu pudelul alb care a distrus gazonul în mai multe locuri.

Am ieşit la cumpărături. Nu pentru ceva anume ci de dragul unei plimbări în aerul primăvăratic. Pe drum ne bucurăm ochii şi sufletul de minunăţia florilor, asortate, grupate ton în ton sau în contrast de tonuri şi din multitudinea de flori mai scunde se ridicau zvelte lalele şi narcise. 

Ce grozavă este ingineria genetică! ne-am zis noi. Au făcut florile rezistente şi la hoţii de flori! ne-am bucurat noi, că florile rezistă de ceva timp iar noi, privindu-le, „ne simtem bine” vorba Andreei Marin – Bănică!

Cum spuneam, cumpărăturile au fost un pretext pentru o plimbare; plimbarea s-a prelungit şi la întoarcerea spre casă deja se întuneca.

- Oo! am exclamat când, lângă intrarea într-o farmacie, l-am recunoscut pe un derbedeu bătrân care arde gazul în zona pieţii X. Derbedeul şedea direct pe jos lângă intrarea unei farmacii. Între picioarele răscrăcănate  avea un jeg de oliţă în care tremurau 10 – 12 fire de narcise.

- Ia te uită, s-a făcut nenea ăsta comerciant!

- Da, şi-a schimbat statutul! A furat narcisele de pe bulevard! am constatat noi văzând o mica zonă jumulită la câteva sute de metri.

Ceva mai încolo, pe la staţia Sandu Aldea două tinere, purtând cu eleganţă o geantă într-o mână şi încălţările în cealaltă mână, păşeau cu graţie şi mişcări lascive pe gazon! Acelaşi gazon care flanca bulevardul!  Pe partea cu numerele pare!

- Bine că nu calcă pe flori! De ce s-au descălţat, mama? întreabă o copilă.

- Pe aici se ajunge la căminele de studenţi iar fetele probabil sunt studente de la ţară şi le este dor să calce pe iarbă, primeşte fetiţa răspuns.

- Pe mama ierbii lor, am scrâşnit eu către însoţitorii mei. Măcar îşi primesc doza de ADN din excrementele câinilor!Al naibii gazon!  Se autodistruge prin atracţia pe care o induce în tot ce este animal, adică în tot ce este însufleţit dar fără suflet!

Mai erau câteva zeci de metri până acasă. Era un întuneric natural  bine conturat. Înspre noi vin vijelios doi biciclişti cu faruri dotate cu  becuri ecologice. Biciclistul cap de coloană, probabil, spre a se vedea clar că el este şeful celuilalt, avea farul care trebuia să-i lumineze drumul în faţă montat, unde credeţi? Ei bine, incredibil, pe scăfârlie!!Lumina aruncată asupra noastră direct în ochi ar fi fost în stare să ne arunce pe gazon!

Pe gazon? Noi? Niciodată!          


Ți-a plăcut acest text? Dă-l mai departe!5

3 comentarii pentru Bucuria florilor

Adauga comentariul tau
 • Si dus te lasa-n a florii magie...
  postat de verbinescu la data de 22.02.2011, 21:40
  Sa treci prin viata cu culoare,
  Sa vezi lumina dintr-o floare
  Si dus te lasa-n a ei magie,
  Azi tu, iar maine, alti 1000!

 • postat de mariaantonescu la data de 23.02.2011, 03:25
  Oh ce comentariu frumos! Multumesc mult pentru atentia acordata si pentru catrenul atat de placut happy

 • postat de marideleanu la data de 16.06.2011, 15:50
  Aplauze pentru prottectorii panselutelor si ai zonelor verzi. Final nostim!happy Tutusi, sunt curioasa, cum a decurs intalnirea cu biciclistii? A fost ceva " de impact" sau...soft, cu splendori in iarba? (Ca de, barbatii...)
  Semn de lectura happySpune-ti parerea despre Bucuria florilor


Nume*
Email (dacă vrei să fii anunţat când apar comentarii noi)
Titlul comentariului
Comentariul tău

cod de validare
loader generează cod nou
Cod de validare*
Anunţă-mă când apar comentarii noi 


Arhiva texte
Bucuria florilor